Darmowa dostawa od 1 400,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Food-Truck - pomysł na biznes

Mobilna gastronomia to ewidentny hit ostatnich lat. Swoje mobilne wersje otwierają nawet restauratorzy, którzy do tej pory działali wyłącznie stacjonarnie. Samochody z jedzeniem i przyczepy gastronomiczne to dziś nieodzowny element wszystkich imprez plenerowych.  Food-trucki mają nawet swoje dedykowane imprezy, które cieszą się coraz większą popularnością.

Food-Truck, czy to biznes dla Ciebie?

Jeśli podążasz za najnowszymi trendami, cenisz sobie niezależność, mobilność i kontakt z ludźmi, to z pewnością jest to biznes dla Ciebie. W mobilnej gastronomii bardzo ważne jest dbanie o reklamę, estetykę pojazdu jak i otoczenia oraz jego funkcjonalność pozwalającą na spożycie posiłków na miejscu (parasole i stoliki) jak i wydanych w trybie „na wynos” (opakowania).

Choć jest to biznes zdecydowanie sezonowy to odpowiedni plan i wyposażenie pozwoli Ci działać nawet poza nim. Wobec tego nieodzownym i niezwykle ważkim staje się także śledzenie kalendarza wydarzeń i właściwy wybór miejsca postoju food trucka i to zarówno pod kątem jego dopuszczalności (targowiska lub pas drogowy w dozwolonym miejscu) jak i atrakcyjności handlowej. 

W dalszej części artykułu przedstawiamy podstawowe zagadnienia, z którymi będziesz musiał się zmierzyć otwierając swój wymarzony Food-Truck.

Jakie wymagani należy spełnić?

Otwarcie food trucka i związanej z tym ruchomej sprzedaży żywności nie jest działalnością reglamentowaną. Zatem jej prowadzenie nie wymaga uzyskania licencji czy też koncesji. Niemniej tego rodzaju mobilny handel wymaga posiadania odpowiednio przystosowanego pojazdu oraz spełnienia norm sanitarnych związanych z przygotowaniem i dystrybucją żywności. Istotnym jest też uzyskanie zezwolenia na zajęcie pasa drogowego w sytuacji gdy postój trucka i sprzedaż żywności będzie odbywała się w innych miejscach niż place targowe np. na chodnikach lub przy drogach. 
Jak już wspomniano także osoby wykonujące w/w czynności powinny mieć odpowiednie uprawnienia i to w zakresie przygotowania żywności jak i kierowania w/w pojazdami zwłaszcza gdy ich masa całkowita przekracza 3,5 t.

Dodatkowo należy spełnić wymogi sanitarne, których skróconą listę przygotowaliśmy poniżej:

 

  • Wymagania co do powierzchni nie są duże – zaprojektowanie zaplecza możliwe już od ok. 6m². Oczywiście im więcej miejsca masz do dyspozycji tym więcej przydatnych urządzeń może znaleźć się w twojej przyczepie.
  • Serwowane dania opierają się na świeżych półproduktach i gotowy produktach.
  • Jeśli chodzi o lokalizację – jest ona dowolna, tyle że musi zapewniać personelowi możliwość korzystania z toalety w pobliżu.
  • Wymagany jest aneks porządkowy oraz szafka odzieżowa dla personelu.
  • Wymagany jest odciąg miejscowy (okap) nad większymi źródłami ciepła (takimi jak płyta grillowa, gyros czy frytownica).
  • Wymagane jest doprowadzenie wody (lub ze zbiornika) oraz odprowadzenie ścieków (lub też odpływ do zbiornika).  

Czy wiesz, że jest film z FOOD TRUCKIEM w tle? Nosi tytuł Szef i jest o szefie kuchni, który rzuca pracę w renomowanej restauracji, by tworzyć kulinarne arcydzieła w swoim własnym mobilnym lokalu. Jak widać biznes na kółkach inspiruje już nawet filmowców, więc daj zainspirować się i Ty! Jesteśmy pewni, że można na tym zajechać daleko.

pixel