Free delivery from 1 400,00 zł
Safe shopping
Idosell security badge

Blog

Zero waste w gastronomii
Artykuł o zero waste w gastronomii - odkryj, jak zmniejszyć marnotrawstwo w Twojej restauracji i oszczędzić koszty! Dowiedz się, jak analizować i minimalizować odpady, korzystać z kompostowania i ograniczać plastikowe opakowania. Odkryj również zalety krótkiej karty, aplikacji typu Foodsi czy Too Good To Go oraz pakowania na wynos niedokończonych posiłków. Przyłącz się do ruchu zero waste i uczynij swoją restaurację bardziej ekologiczną!
Read more
Food safety, czyli bezpieczeństwo żywności w gastronomii
Bezpieczeństwo żywności w gastronomii to nie tylko trendy czy wymóg prawny - to priorytet, który ma ogromne znaczenie dla zdrowia i dobrostanu naszych klientów. W naszym najnowszym artykule na ten temat zgłębiamy kluczowe zasady i praktyki, które powinny być wdrożone w każdym lokalu gastronomicznym. Dowiecie się, dlaczego prawidłowe przechowywanie, higiena personelu, bezpieczne przygotowanie potraw i kontrola jakości są nieodłącznymi elementami skutecznej polityki bezpieczeństwa żywności. Dodatkowo, zbadamy, w jaki sposób profesjonalne urządzenia i akcesoria gastronomiczne mogą wzmocnić bezpieczeństwo żywności w naszych restauracjach. Przygotujcie się na fascynującą podróż po światku food safety!
Read more
Dyrektywa plastikowa – wpływ na branżę HoReCa
Od 24. maja bieżącego roku obowiązuje nowa dyrektywa Unii Europejskiej znana jako "dyrektywa plastikowa".
Jak nowe przepisy wpłyną na branżę HoReCa? Na co muszą przygotować się restauratorzy? O nadchodzących wyzwaniach oraz nowych możliwościach wynikających z nowelizacji prawa przeczytasz w naszym artykule.
Read more
Jak AI wpłynie na rozwój branży gastronomicznej?
Artykuł przedstawia sposób, w jaki sztuczna inteligencja (AI) przyczynia się do rozwoju branży gastronomicznej. Omawia personalizację doświadczenia klienta, optymalizację procesów kuchennych, obsługę klienta i zamówienia online, personalizowane rekomendacje żywieniowe oraz prognozowanie trendów i preferencji.
Read more
Restauracja dla alergików - jak zadbać o swoich gości?

Jak zadbać o Gości z alergiami w restauracji? Jakie informacje powinno zawierać menu? Na co zwrócić uwagę.
W tym krótkim artykule przeczytasz o najważniejszych elementach, na jakie musi zwrócić uwagę restaurator chcący zadbać o swoich gości z coraz bardziej powszechnymi alergiami pokarmowymi.

Read more
Wybór zmywarki do lokalu gastronomicznego

Czystość wszystkich powierzchni oraz sztućców, szkła i porcelany to podstawa w każdym lokalu gastronomicznym. Utrzymywanie porządku i dbanie o odpowiedni poziom higieny to nie tylko normy narzucone przez sanepid, lecz także podstawa dla przygotowywania dań i napojów o jak najlepszym smaku i zapachu. Brudne szklanki, widelce lub talerze zmieniają wygląd i smak potraw oraz stanowią zagrożenie biologiczne. Z pomocą przychodzą zmywarki gastronomiczne, które zwalczają zanieczyszczenia oraz drobnoustroje.

Read more
Wyciskarka do owoców – na co zwrócić uwagę?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wyciskarek do owoców. Podczas kiedy w domach takie urządzenie jest miłym dodatkiem, tak w lokalach gastronomicznych jest niejednokrotnie wymogiem. Niemal każda miejscówka korzysta z soku z cytrusów, bez którego nie jest możliwe zrobienie lemoniady oraz większości koktajli alkoholowych. Ponadto wiele restauracji, barów czy kawiarni wprowadza do swojej oferty świeżo wyciskane soki z innych owoców oraz warzyw, do których wymagany jest sprzęt w postaci sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej.

Read more
Wybór kostkarki do lodu – jak wybrać odpowiednią?

Lód jest zdecydowanie niezbędnym elementem w każdym lokalu gastronomicznym. Służy nie tylko do serwowania potraw i napojów, lecz także jest niezastąpiony przy ich przygotowywaniu. Używa się go podczas gotowania, na przykład blanszując warzywa oraz w różnych technikach przygotowywania koktajli. Shaking, stirring, throwing – żaden drink nie będzie smakował odpowiednio, jeśli barmanowi zabraknie lodu. Z tego względu ani jeden lokal, niezależnie od jego charakteru, nie obędzie się bez wydajnej kostkarki do lodu.

Read more
​​Warnik do wody – czym jest i jak wybrać najlepszy?

W lokalach gastronomicznych poza jakością wydawanych potraw i napojów, liczy się też szybki czas obsługi. Właściciele restauracji i barów chętnie inwestują w urządzenia, które usprawniają i przyspieszają serwis. Jednym z takich sprzętów są warniki do wody, które niezaprzeczalnie zwiększają wydajność pracy obsługi lokalu i pozwalają na jeszcze szybsze wydawanie zamówień

Read more
Wybór pieca do pizzy – sprawdź nasze propozycje
Odpowiedni piec do pizzy to serce każdego lokalu gastronomicznego serwującego tę niezwykle lubianą i popularną potrawę kuchni włoskiej. Wybór urządzenia ma ogromne znaczenie – jego parametry w sporym stopniu decydują o ostatecznym smaku potrawy, jak również o wielu innych walorach. Czym powinien charakteryzować się piec do pizzy?
Read more
pixel