Kloce masarskie
( ilość produktów: 9 )Kloce masarskie stanowią podstawowe wyposażenie sklepów mięsnych, masarni czy też rzeźni. Jednak coraz częściej sięgają po nie także właściciele lokali gastronomicznych. Warto rozważyć ich zakup jeśli w Twojej restauracji potrawy mięsne przodują na tle innych dań. Kloce masarskie umożliwiają bowiem higieniczne i sprawne porcjowanie mięsa. W zestawie z profesjonalnymi nożami zapewniają odczuwalny komfort podczas pracy. W ofercie naszego sklepu internetowego dostępne są trzy rodzaje kloców:
- drewniane tradycyjne - można umieścić je na blacie kuchennym tudzież na podłodze;
- drewniane na podstawie ze stali nierdzewnej;
- polietylenowe.
Każdy z nich wyróżnia się ogromną funkcjonalnością, wytrzymałością i minimalistycznym designem. Kloce masarskie występują w różnych rozmiarach. Dzięki temu możesz je umieścić w niemal każdej kuchni, nawet tej o niewielkiej powierzchni użytkowej.
Kloce masarskie drewniane
Drewniane kloce masarskie dostępne w naszej ofercie, stanowią tradycyjne i jednocześnie najbardziej rozpowszechnione narzędzie do pracy z mięsem. Wymaga ono specjalnego traktowania higienicznego. Drewniane kloce masarskie należy myć pod bieżącą wodą, a następnie zawsze dokładnie osuszyć. Drewno bowiem pochłania wilgoć. Wykonane są z wyselekcjonowanego, sezonowanego drewna bukowego i grabowego. Jako produkt z naturalnego tworzywa, są niezwykle solidne. Poprzez swoją masę oraz znaczną grubość charakteryzują się niebywałą wytrzymałością, a także odpornością na mocne uderzenia, wszelkiego rodzaju uszkodzenia, czy też oddziaływanie ostrych narzędzi typu nóż, tasak. Drewniane kloce masarskie znajdujące się w naszym sklepie internetowym posiadają innowacyjny system połączeń grzebykowych. Wpływa on na długowieczność tych produktów. Pomimo licznych zalet, drewniane kloce masarskie mają także kilka minusów. Należy do nich pochłanianie wilgoci oraz zapachów mięsa. Z uwagi na te zjawiska, zaleca się dokładne czyszczenie kloców, jak również ich częstą wymianę na nowe.
Kloce masarskie polietylenowe
Polietylenowe kloce masarskie skrywają w sobie bardzo wiele cennych zalet. Między innymi w ogóle nie wchłaniają wilgoci. Dzięki temu po każdym myciu mogą swobodnie ociekać, bez ingerencji człowieka. Osuszanie produktu nie jest w tym przypadku konieczne. Kloce masarskie z tworzywa sztucznego nie absorbują zapachów mięsa. Skuteczna higiena jest wobec tego łatwiej osiągalna. Ponadto są znacznie lżejsze niż tradycyjne, drewniane modele. Wykazują także bardzo wysoką odporność na zniszczenia spowodowane ostrymi narzędziami kuchennymi. Co bardzo ważne - nie tępią noży!
Stopień zniszczenia w procesie intensywnej eksploatacji będzie zauważalnie mniejszy niż w przypadku kloców drewnianych.
Podsumowując, kloce masarskie polietylenowe nie wymagają tak częstej wymiany, jak ich drewniana wersja. Łatwiej jest je również utrzymać w czystości. Ich jedynym minusem jest estetyka - tworzywo sztuczne, z którego zostały wykonane nie prezentuje się naturalnie, okazale ani też stylowo. Drewno bezapelacyjnie zwycięża w tej konkurencji.








