Pizzeria - pomysł na biznes
Wszyscy kochają pizzę! Jeśli zaopatrzysz swój lokal w najlepsze produkty spożywcze, będziesz miał dobry sprzęt, a pizzę będzie robił prawdziwy artysta wśród pizzermanów – wygrasz życie.
Oczywiście do prowadzenia PIZZERII będziesz potrzebować przede wszystkim dobrego pieca do pizzy. Podstawą jest też miesiarka do ciasta, stół chłodniczy oraz wałkownica do ciasta. Ważne są również akcesoria: szczotka do czyszczenia pieca, noże i szpachelki do ciasta, chochle i łyżki do sosów, siatki do pizzy, łopaty, blachy, deski do serwowania pizzy oraz radełka. Wszystkie te urządzenia znajdziesz w naszej ofercie.
Według Raportu o rynku dostaw jedzenia w Polsce 2019, stworzonego przez PizzęPortal.pl wynika, że wciąż najpopularniejszym jedzeniem, jakie zamawiają Polacy, jest pizza i stanowi ponad 50% wszystkich zamówień. Z zestawienia wynika również, że ceny pizzy wzrosły o 8% w porównaniu
z rokiem 2018 – nie musimy Ci chyba dalej sugerować, że warto zainwestować w ten biznes?
Najważniejsze elementy o jakich należy pamiętać przy planowaniu otwarcia pizzerii to:
- Zaprojektowanie lokalu (zaplecze z salą) możliwe już od ok. 50m²
- Produkcja dań w oparciu o półprodukty;
- Wymagana toaleta oraz szatnia dla personelu;
- W przypadku lokalu o liczbie miejsc konsumenckich ≥ 10 i/lub serwującego napoje alkoholowe wymagana toaleta dla konsumentów;
- W przypadku korzystania ze świeżych warzyw stanowiących składniki pizzy, niezbędne wydzielenie pomieszczenia lub aneksu do mycia warzyw zielonych;
- W przypadku serwowania dań na talerzach wielorazowego użytku niezbędna, wydzielona kubaturowo, zmywalnia naczyń stołowych;
- Wymagana wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna oraz odciąg miejscowy nad większymi źródłami ciepła (kuchnia, płyta grill, piec do pizzy);
- W pomieszczeniach pracy stałej (praca trwająca powyżej 4 godzin) konieczny dostęp światła naturalnego oraz odpowiednia wysokość pomieszczeń;
- Lokalizacja pomieszczeń pracy stałej na poziomie lub powyżej poziomu gruntu;
- Niespełnienie któregokolwiek wymogu (pkt. 8 i 9) skutkuje obowiązkiem wystąpienia o odstępstwo do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej;