Restauracja - pomysł na biznes
St. Peter Stiftskeller, to RESTAURACJA, o której wzmianki pojawiają się już w 803 roku. Jedna z najstarszych RESTAURACJI znajduje się również w Polsce, a dokładniej we Wrocławiu – Piwnica Świdnicka mieści się w piwnicach starego ratusza od mniej więcej 1275 roku. Według Księgi Rekordów Guinnessa najstarszą RESTAURACJĄ na świecie jest jednak Sobrino de Botín, która została otwarta
w 1725 roku w Madrycie. Jeśli marzysz o byciu właścicielem punktu gastronomicznego – wyżej wymienione przykłady jednoznacznie pokazują, że otwarcie RESTAURACJI to wciąż jeden z najlepszych pomysłów na biznes – są to miejsca, na które zapotrzebowanie jest od zawsze i na pewno długo się to nie zmieni.
W UNIgastro zaopatrzysz się we wszystkie potrzebne urządzenia do Twojej restauracji. Począwszy od wyposażenia kuchni, na doborze zastawy stołowej skończywszy. Przejrzyj ofertę naszego sklepu internetowego lub skontaktuj się z działem handlowym, by uzyskać profesjonalna pomoc w doborze najlepszych rozwiązań dla Twojego lokalu.
O czym należy pamiętać przy projektowaniu technologii kuchni dla restauracji?
- Wskazane oddzielne wejście gospodarcze dla dostaw towaru;
- Produkcja dań w oparciu o surowce lub półprodukty;
- Wymagana toaleta oraz szatnia dla personelu;
- Wymagane toalety dla klientów;
- W przypadku stosowania warzyw nieumytych i nieobranych wymagane pomieszczenie, kubaturowo wydzielone, do obróbki wstępnej warzyw;
- Niezbędna, wydzielona kubaturowo, zmywalnia naczyń stołowych;
- W przypadku zastosowania systemu kelnerskiego ekspedycji dań, niezbędne pomieszczenie rozdzielni kelnerskiej;
- Wymagana wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna oraz odciąg miejscowy nad większymi źródłami ciepła (kuchnie, patelnie, piece konwekcyjno-parowe, płyty grill, frytkownice);
- W pomieszczeniach pracy stałej (praca trwająca powyżej 4 godzin) konieczny dostęp światła naturalnego oraz odpowiednia wysokość pomieszczeń;
- Lokalizacja pomieszczeń pracy stałej na poziomie lub powyżej poziomu gruntu;
- Niespełnienie któregokolwiek wymogu (pkt. 9 i 10) skutkuje obowiązkiem wystąpienia o odstępstwo do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.