Jak nowe przepisy wpłyną na branżę HoReCa? Na co muszą przygotować się restauratorzy? O nadchodzących wyzwaniach oraz nowych możliwościach wynikających z nowelizacji prawa przeczytasz w naszym artykule.
Jak zadbać o Gości z alergiami w restauracji? Jakie informacje powinno zawierać menu? Na co zwrócić uwagę.
W tym krótkim artykule przeczytasz o najważniejszych elementach, na jakie musi zwrócić uwagę restaurator chcący zadbać o swoich gości z coraz bardziej powszechnymi alergiami pokarmowymi.
Czystość wszystkich powierzchni oraz sztućców, szkła i porcelany to podstawa w każdym lokalu gastronomicznym. Utrzymywanie porządku i dbanie o odpowiedni poziom higieny to nie tylko normy narzucone przez sanepid, lecz także podstawa dla przygotowywania dań i napojów o jak najlepszym smaku i zapachu. Brudne szklanki, widelce lub talerze zmieniają wygląd i smak potraw oraz stanowią zagrożenie biologiczne. Z pomocą przychodzą zmywarki gastronomiczne, które zwalczają zanieczyszczenia oraz drobnoustroje.
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wyciskarek do owoców. Podczas kiedy w domach takie urządzenie jest miłym dodatkiem, tak w lokalach gastronomicznych jest niejednokrotnie wymogiem. Niemal każda miejscówka korzysta z soku z cytrusów, bez którego nie jest możliwe zrobienie lemoniady oraz większości koktajli alkoholowych. Ponadto wiele restauracji, barów czy kawiarni wprowadza do swojej oferty świeżo wyciskane soki z innych owoców oraz warzyw, do których wymagany jest sprzęt w postaci sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej.
Lód jest zdecydowanie niezbędnym elementem w każdym lokalu gastronomicznym. Służy nie tylko do serwowania potraw i napojów, lecz także jest niezastąpiony przy ich przygotowywaniu. Używa się go podczas gotowania, na przykład blanszując warzywa oraz w różnych technikach przygotowywania koktajli. Shaking, stirring, throwing – żaden drink nie będzie smakował odpowiednio, jeśli barmanowi zabraknie lodu. Z tego względu ani jeden lokal, niezależnie od jego charakteru, nie obędzie się bez wydajnej kostkarki do lodu.
W lokalach gastronomicznych poza jakością wydawanych potraw i napojów, liczy się też szybki czas obsługi. Właściciele restauracji i barów chętnie inwestują w urządzenia, które usprawniają i przyspieszają serwis. Jednym z takich sprzętów są warniki do wody, które niezaprzeczalnie zwiększają wydajność pracy obsługi lokalu i pozwalają na jeszcze szybsze wydawanie zamówień