Pytania i odpowiedzi dotyczące projektu technologicznego

Temat projektowania lokali gastronomicznych to zagadnienie bardzo rozbudowane. Każdy, kto prowadzi działalność tego rodzaju, musi przez ten etap przejść. Czy posiadanie takiego projektu jest konieczne? Czy można go wykonać samodzielnie? Co powinien zawierać? Postaramy się krótko odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania związane z tym tematem.

Podczas projektowania obiektów gastronomicznych, nasza główna zasada to funkcjonalność. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu możemy z powodzeniem przygotowywać dokumentację dla naszych kolejnych klientów. Oprócz specjalistycznej wiedzy branżowej, uwzględniamy również wszystkie obowiązujące przepisy regulujące działalność gastronomiczną, takie jak:

  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225, z 2006r.),
  • Rozporządzenie nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych,
  • Rozporządzenie (WE) NR 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. dotyczące szczególnych przepisów higienicznych odnoszących się do żywności pochodzenia zwierzęcego,
  • Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego,
  • Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2002r. dotyczące warunków technicznych, jakie muszą spełniać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. Nr 75, poz. 690, z 2002 r. z późn. zm. Dz. U. Nr 109, poz. 1156, z 2004 r.),
  • Obwieszczenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28.08.2003r. ogłaszające jednolity tekst rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej dotyczącego ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. Nr 169, poz. 1650, z 2003r. Dz.U. Nr. 49 poz. 330 z 2007r.),
  • PN-83/B-03430/Az:3/2000 dotycząca wentylacji w budynkach mieszkalnych, zbiorowego zamieszkania i użyteczności publicznej,
  • PN-EN 12464-1 dotycząca światła i oświetlenia oraz oświetlenia miejsc pracy,
  • PN-82/B-02402 dotycząca temperatury ogrzewanych pomieszczeń w budynkach.

Projekt technologii lub koncepcji technologicznej jest wymagana przez Sanepid, jednak można go przygotować samodzielnie. O ile w przypadku małych lokali, takich jak bistro czy fast-food, nie jest to zbyt skomplikowane, to przy większych restauracjach pomoc specjalisty może zaoszczędzić dużo stresu, czasu i pieniędzy.

Co zawiera projekt technologiczny?

Projekt technologiczny to przede wszystkim funkcjonalny układ pomieszczeń, niezbędny do sprawnego działania lokalu gastronomicznego. Poza salą i toaletą dla klientów, powinny się w nim znaleźć inne pomieszczenia, z których będą korzystać pracownicy, takie jak:

  • Pokój socjalny (szatnia),
  • Odrębna toaleta dla personelu,
  • Pomieszczenie do obierania i mycia warzyw (oraz jaj),
  • Magazyny (chłodnie, mroźnie, magazyny suche itp.),
  • Zmywalnie.

Projektując lokal gastronomiczny, należy pamiętać o rozplanowaniu tras produktów i personelu, tak by tzw. czyste drogi nie krzyżowały się z drogami brudnymi. Do projektu dołączany jest także opis, który powinien uwzględniać sposób funkcjonowania lokalu, przepływ surowców i gotowych produktów, zasady higieny pracy oraz informacje o wodzie i wyposażeniu, z którego będziemy korzystać.

Projektowanie lokalu gastronomicznego to niełatwe zadanie, dlatego zachęcamy do kontaktu z UNIgastro. Skorzystaj z naszego wieloletniego doświadczenia i zrealizowanych inwestycji.