Temat projektowania lokali gastronomicznych to zagadnienie bardzo rozbudowane. Każdy, kto prowadzi działalność tego rodzaju, musi przez ten etap przejść. Czy posiadanie takiego projektu jest konieczne? Czy można go wykonać samodzielnie? Co powinien zawierać? Postaramy się krótko odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania związane z tym tematem.
Podczas projektowania obiektów gastronomicznych, nasza główna zasada to funkcjonalność. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu możemy z powodzeniem przygotowywać dokumentację dla naszych kolejnych klientów. Oprócz specjalistycznej wiedzy branżowej, uwzględniamy również wszystkie obowiązujące przepisy regulujące działalność gastronomiczną, takie jak:
Projekt technologii lub koncepcji technologicznej jest wymagana przez Sanepid, jednak można go przygotować samodzielnie. O ile w przypadku małych lokali, takich jak bistro czy fast-food, nie jest to zbyt skomplikowane, to przy większych restauracjach pomoc specjalisty może zaoszczędzić dużo stresu, czasu i pieniędzy.
Projekt technologiczny to przede wszystkim funkcjonalny układ pomieszczeń, niezbędny do sprawnego działania lokalu gastronomicznego. Poza salą i toaletą dla klientów, powinny się w nim znaleźć inne pomieszczenia, z których będą korzystać pracownicy, takie jak:
Projektując lokal gastronomiczny, należy pamiętać o rozplanowaniu tras produktów i personelu, tak by tzw. czyste drogi nie krzyżowały się z drogami brudnymi. Do projektu dołączany jest także opis, który powinien uwzględniać sposób funkcjonowania lokalu, przepływ surowców i gotowych produktów, zasady higieny pracy oraz informacje o wodzie i wyposażeniu, z którego będziemy korzystać.
Projektowanie lokalu gastronomicznego to niełatwe zadanie, dlatego zachęcamy do kontaktu z UNIgastro. Skorzystaj z naszego wieloletniego doświadczenia i zrealizowanych inwestycji.