Syfony do bitej śmietany
Gofry, lody, rurki z kremem – to przysmaki, które królują nie tylko w sezonie letnim. Najlepsze są oczywiście podane z solidną porcją bitej śmietany. Jeśli prowadzisz punkt gastronomiczny, food truck ze słodyczami, cukiernię lub kawiarnię, na pewno zdajesz sobie sprawę, jak ważne jest posiadanie syfonu do bitej śmietany – bez tego urządzenia trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu. Syfon może być też świetnym zakupem do domu, szczególnie dla pasjonatów cukiernictwa czy baristyki. Czy wiesz jednak, że syfon do bitej śmietany nie służy wyłącznie do jej przygotowania? To wszechstronne urządzenie i zaraz Ci to pokażemy.
Każdy syfon do bitej śmietany wyposażony jest w naboje N2O, które zawierają podtlenek azotu, co pozwala na uzyskanie idealnie ubitej śmietany za naciśnięciem jednego przycisku. Co więcej, dzięki temu urządzeniu, bita śmietana może zachować świeżość nawet do dwóch tygodni, gdy jest przechowywana w lodówce. Jest to więc nieoceniona pomoc, zwłaszcza w branży cukierniczej. Syfon jednak nie służy jedynie do bitej śmietany – z jego pomocą można przygotować również różnorodne desery, takie jak panna cotta, tiramisu, parfait, a nawet sernik czy bezę Pavlovą. Dzięki wymiennym końcówkom, które często są częścią zestawu, syfon umożliwia tworzenie pięknych dekoracji na tortach, muffinkach oraz ciastach. Świetnie sprawdzi się także do przygotowania różnych musów, zarówno czekoladowych, jak i owocowych.
Syfon do bitej śmietany to nie tylko narzędzie do deserów. Można go również wykorzystać do przygotowania wytrawnych dań, takich jak sos holenderski czy domowy ketchup. Syfonem można także przygotować różnorodne pianki, np. paprykowe, chrzanowe lub łososiowe, które doskonale nadają się do smarowania kanapek – to oryginalna i smaczna przekąska!
Jeśli zajmujesz się kuchnią molekularną, syfon do bitej śmietany będzie niezastąpionym narzędziem. Umożliwia on przygotowanie espumy, czyli lekkiej pianki z warzyw, mięs czy ryb (po przetworzeniu ich na sok, mus lub przecier). Ten sposób użycia syfonu pojawił się w Katalonii w latach 90. XX wieku, kiedy to Ferran Adria – pionier kulinarnych eksperymentów – zaskoczył smakoszy espumą z białej fasoli na jeżowcu.
Najbardziej wszechstronne syfony to te, które umożliwiają przygotowanie zarówno zimnych, jak i gorących potraw. Niektórzy producenci, jak iSi (GOURMET WHIP, THERMO WHIP, THERMO XPRESSWHIP) czy Hendi (PROFI LINE, TERMOSYFON), oferują modele, które pozwalają na przygotowanie ciepłych dań, takich jak zupy-kremy, sosy czy musy na ciepło. Syfony te wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, wyposażone w podwójne izolowane ścianki, które utrzymują temperaturę, i można je podgrzewać w bemarze w temperaturze do 75˚C.
Syfon do bitej śmietany może wydawać się zbędnym wydatkiem, ale jak pokazuje praktyka, to bardzo przydatne urządzenie, które znajduje zastosowanie zarówno w profesjonalnej gastronomii, jak i w domowej kuchni. Umożliwia nie tylko przygotowanie bitej śmietany, ale także dekorowanie wypieków, robienie kawy po wiedeńsku czy irlandzkiej, a także zaskoczenie gości oryginalnymi przekąskami. Dla fanów kulinarnych gadżetów polecamy szczególnie modele takie jak ISI DESSERT WHIP czy kolorowe syfony z serii KURT SCHELLER EDITION od Hendi – idealne nie tylko do użytku profesjonalnego, ale także jako stylowy dodatek w kuchni.